Neden Dijital Pazarlama?
Dünya dijitalleşiyor, değişiyor ve ciddi bir dönüşüm geçiriyor. Büyük bir hızla gelişim gösteren teknoloji sadece kullanıcı davranışlarını değil;
> Şirketlerin iş modellerinde,
> Organizasyon yapılarında,
> Pazarlama faaliyetlerinde de köklü değişiklik meydana getiriyor.
Geleneksel medya karşısında çok hızlı büyüyen dijital dünya bir yandan da sektörde dijital kanalları iyi bilen ve yöneten insan ihtiyacını zorunlu kılıyor. Tam bu noktada neden dijital pazarlama sorusu da giderek daha fazla anlam kazanıyor.
Dijital pazarlamaya ne kadar hakimsiniz?
İletişim süreçlerini domine eden ve liderliği ele geçiren bu yeni alandaki açığı doldurmak için temel dijital bilgileri en iyi şekilde öğrenmek ve dijital kanallara hakim olmak gerekiyor. Google ve Facebook gibi şirketlerin sunduğu dijital reklam modelleri hem büyük hem de küçük şirketler için çok etkili sonuçlar veriyor. Bu araçları tanıyan, en iyi şekilde kullanan ve tüm çalışmalarına entegre edebilen çalışanlara sahip olan şirketler rakipleri karşısında çok daha güçlü bir konuma geçiyor. Bu bakış açısıyla pazarlama departmanları bir yandan dijital pazarlama ve beraberinde getirdiği güçlü teknolojik altyapıyı kullanarak hedeflerine ulaşmaya çalışıyor, diğer yandan da günlük hayatta hala etkisini koruyan televizyon, radyo, gazete, dergi ve billboard gibi geleneksel medyanın gücünü en verimli şekilde kullanmaya çalışıyor.
Hala etkisini sürdürse de birçok açıdan geleneksel medyanın dijital pazarlama ile karşılaştırılınca hedefleme ve ölçümleme konusunda oldukça zayıf olduğunu söyleyebiliriz. Hedefleme gücüne sahip olmayan geleneksel medyanın genel bir hedef kitleye reklam yapması, reklam maliyetlerini de olumsuz yönde etkiliyor. Dolayısıyla büyük markalar ya da küçük işletmeler bütçelerinin büyük bir kısmını dijital mecralarda kullanıyor.
“Dijital pazarlamanın avantajlarından biri hızlı olması”
İletişim dünyasının yeni patronu dijital pazarlamanın en önemli avantajlarının başında hızlı olması geliyor. Dijital dünyanın baş döndürücü gelişimi içindeki dinamikleri de aynı şekilde etkiliyor. Adwords ya da sosyal medya, reklamları saniyeler içinde aktif etme ya da durdurma imkanı veriyor. Üstelik hedef kitlenizi, reklamlarınıza verdiği tepkilere göre hızlıca değiştirebiliyorsunuz.
“İkinci önemli nokta ise etkileşim”
Geleneksel medyanın en belirgin özelliği tek yönlü iletişimdir ve bu durum marka ile hedef kitle arasındaki ilişkiyi kısıtlar. Geleneksel medyadaki tek yönlü iletişimin aksine dijital platformlar çift yönlü iletişim dinamiğine sahiptir. Sosyal medyada kullanıcıların yorum, beğeni ya da paylaşım gibi içerik ile etkileşimleri kampanyaların performansını son derece yakından etkiliyor.
“Kolay hedefleme imkanı”
Dijital pazarlamanın geleneksel mecralara üstün gelmesindeki en büyük silahı hedeflemedir. Çünkü dijital pazarlama alanlarında hem yerel hem global ölçüde hedefleme yapabilirsiniz. Tüm kullanıcılara aynı marka mesajını vermek yerine her bir hedef kitleye özel, uygun marka mesajı vermek de kullanıcıların ilgisini artırıyor. Ölçümleme de dijital pazarlama reklamları ile yapılan yatırımın getirisini ölçmeyi mümkün kılıyor. Gösterim tıklama ve gerçekleşen dönüşüm sayısı gibi daha önceden belirlediğiniz performans göstergelerine göre yaptığınız reklamın başarısını rahatlıkla ölçebilirsiniz.
“Bir diğer nokta da maliyet avantajı”
Geleneksel pazarlamada yapacağınız reklamlarda yüksek bütçelerle geniş kitlelere ulaşmak yerine düşük bütçelerle hedeflediğiniz kitlelere ulaşabilirsiniz.
“Son olarak optimizasyon”
Dijital pazarlama dünyasında anlık karar verip tüm stratejiyi ve yapılan yatırımın yönünü değiştirmek mümkün. Bu nedenle daha önce belirlenen performans beklentilerine göre reklamları anlık olarak takip etmek ve en iyi performansı sağlayan reklama yatırım yapmak şirket verimliliği açısından önemli avantaj sağlar.
İtibar yönetimi hakkında daha fazla bilgi almak için Kurumsal Pr sayfamızı ziyaret ediniz.